Bygglov för en pergola?

Pergolux pergola i grå, 3x4 m

Detta blogginlägg är en kort tolkning om vad den svenska lagen säger om att bygga en pergola. En pergola kan vara mycket, antingen fristående eller väggmonterad, med väggar eller sidoskärm. Hur den ser ut påverkar om du måste söka om bygglov eller inte.

De flesta pergola som är i trä eller aluminium behöver man inte söka om bygglov för. Hur en pergola definieras beror också på var och hur den placeras. Här är några definitioner där pergola kan passa in.

Skärmtak

Ett skärmtak är ett enkelt tak som är fäst i husväggen. För att man ska få bygga ett skärmtak utan bygglov krävs följande:

  • Storleken på den kan inte vara mer än 15 kvm.
  • Den ska vara förankrad i huset.
  • Den ska byggas över en uteplats, altan eller entré.
  • Den får inte vara närmare än 4,5 m från tomtgränsen.
Pergolux pergola 3x4 inntil husväggen

Skyddad uteplats

En skyddad uteplats är en uteplats som skyddas genom att man sätter upp en mur eller plank. Över en skyddad uteplats kan man också placera ett skärmtak. För en skyddad uteplats krävs följande kriterier för att man inte ska behöva bygglov:

  • Uteplatsen måste anordnas inom 3,6 m från bostadshuset.
  • Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 m.
  • Får inte placeras närmare än 4,5 m från gränsen.
  • Får inte vara större än 15 kvm.

Man kan sätta upp en pergola närmare än 4,5 m från gränsen, men då krävs det att man söker om grannarnas godkännande.

Dessa lagar gäller för en- och tvåbostadshus inom och utanför detaljplan. Även om man inte behöver bygglov kan man behöva göra en anmälan till kommunen före man lägger upp en pergola.

Alla kommuner har sina egna regler för detaljplan, så vi rekommenderar att man tar kontakt med sin kommun för att höra vad man får göra utan bygglov

Om du vill glasa in din pergola, eller sätta upp en vägg som överstiger 1,8 m, kan man behöva söka om bygglov, eftersom det då inte längre kan räknas som skärmtak. Om pergolan överstiger 15 kvm, kan bygglov också behövas. 

Vår konklusion är att en PERGOLUX Pergola inte behöver bygglov, men omständigheter kan kräva att man behöver bygglov. Våra justerbara sidoskydd med zip är ett perfekt komplement för att få en skyddad uteplats utan att behöva söka om bygglov.


Rea
PERGOLUX Sidoskydd S1
från 8 000 kr Ordinarie pris 10 000 kr Spara 20%
Rea
PERGOLUX Glasväggar S1
från 19 680 kr Ordinarie pris 24 600 kr Spara 20%
Utsåld
PERGOLUX Ribbvägg S1
från 11 000 kr
Rea
PERGOLUX LED-Ljus S1
från 2 990 kr Ordinarie pris 3 985 kr Spara 25%
PERGOLUX Värmelampa
3 600 kr