Vad är en pergola?

Middag med familjen under en PERGOLUX pergola

Vad är en pergola? Du har kanske sett pergolas i trädgårdar tidigare, eller kanske du har sett en rekam för en. Pergolan har vuxit i populäritet de senaste åren. Någon kanske undrar sig själv vad det är till för och hur man ska använda dem, är du en av dem? Vi ska göra vårt bästa för att förklara allt du behöver veta om pergolan. 

Pergolans ursprung

Termen pergola sträcker sig tillbaka till Egypten, där den första pergolan sägs ha blivit byggd. Under renässansen i Italien fick pergolan ett rejält uppsving. Pergolan var då använd för att bilda en gång, där man enkelt kunde gå i skuggan. Den var ofta byggt i trä och dekorerades med slingrande klätterväxter, så som murgröna.

Trepergola med rosor
Pergola med rosor, Kew Gardens (London)

Olika typer pergola

Då vi nu har fastställt den antika historia som pergolan har kan vi gå in på vilka olika material som kan användas för att bygga en pergola. Traditionellt har trä använts, men det som är nackdelen med att använda trä är det underhåll som krävs av materialet. Om träet inte has hand om kan man uppleva att virket ruttnar, krymper eller sväller osv. 

Den moderna pergolan är oftast lagade i aluminium, tack vare att aluminium inte rostar och är väldigt tåligt. I teorin kan man använda andra material också, men aluminium förser dig med en väldigt tålig pergola i din trädgård eller på din altan. 

PERGOLUX pergola pyntad till fest

Är pergolan här för att stanna?

Du har säkert frågor angående om pergolan är en trend som kommer att försvinna, men vi är av en annan åsikt. Pergolan har blivit väldigt populär i skandinavien och andra länder runtom. Du kan se denna fina trädgårds… på altaner, i trädgårdar och också i botaniska trädgårdar. Vi går igenom fördelarna med en pergola nedanför (för det finns egentligen inga nackdelar).

Fördelar med att ha en PERGOLUX Pergola

1.Taket

PERGOLUX pergolan är designad för att ge dig skydd, skugga och bekvämlighet oavsett väder. Taket på vår pergola kan hålla upp till 60kg snö per kvm. Det är en lutning på de justerbara lamellerna. Vi har för tillfället ett manuellt alternativ,som ger god flexibilitet. [Det kommer flera motoriserade alternativ snart]

Detalj på lamelltak på PERGOLUX pergola

Det manuella alternativet för vårt tak är snabbt och enkelt att använda. Den traditionella designen på pergolan har inget tak, och är inte lika flexibel heller. Justerbara lameller ger dig möjligheterna för både skydd eller delvis skugga/solljus på fina dagar!

Lamelltak på PERGOLUX pergola

2. Skyddar dig från vinden

Sidoskydd på PERGOLUX pergola

De flesta väljer att lägga till ett sidoskydd på sin pergola. Vi har två olika sidoskydd tillgängliga, som är antingen med eller utan zip-funktion (dragkedja). Standard-sidoskyddet är ett bra alternativ om du endast söker efter något som ska ge dig skydd från solen. SIdoskyddet med zip ger dig i tillägg skydd från vinden. Duken på sidoskyddet är säkert förankrat i skenorna som går längs med pelarna som en dragkedja, som gör detta till det rätta alternativet om du vill skydda dig från vind.

Stämningsfullt med sidoskydd på PERGOLUX pergola i skymningen

3. Fördelarna med att ha en pergola

Genom att ha en pergola kommer du att få många möjligheter, men det beror på vilken sorts pergola du väljer! PERGOLUX pergolan är designad för att tåla alla fyra säsonger, jämfört med andra pergolan som endast är lagade för att ge dig skugga. Vår pergola är robust med eleganta element, så som dräneringssystemet som ger skydd, justerbara lameller - och möjligheten att justera pergolan i både längd och bredd. Om du tycker att du behöver mer skydd har vi sidoskydd som alternativt tillägg till din PERGOLUX pergola!

Så, vad är en pergola igen?

En pergola är en fantastisk utomhus-struktur som traditionellt användes som en gång eller sittområde. Vi erbjuder en stabil pergola med flexibelt tak, elegant dräneringssystem, både manuell och motoriserad! Designad i Norges mest regniga stad (Bergen, med de extrema 2490 mm regn per år) - vi vill ge dig skydd året runt!

Njut av egentid, genom att ta dig av den boken du har längtat efter att läsa. Eller kanske du har bjudit in familjen på grillfest, och vill ha en speciell plats i din trädgård för detta. Vi kommer att se till att du har en flexibel och lyxig uteplats, för dina behov!

Vi gör drömmen möjlig. Beställ din pergolux pergola idag!


Rea
PERGOLUX Sidoskydd S1
från 8 000 kr Ordinarie pris 10 000 kr Spara 20%
Rea
PERGOLUX Glasväggar S1
från 19 680 kr Ordinarie pris 24 600 kr Spara 20%
PERGOLUX Ribbvägg S1
från 11 000 kr
Rea
PERGOLUX LED-Ljus S1
från 2 990 kr Ordinarie pris 3 985 kr Spara 25%
PERGOLUX Värmelampa
3 600 kr