Planerar du att köpa en pergola? Då är du bortskämd med valmöjligheter: Ska pergolan sättas upp fritt eller fästas på husets vägg?
Vår blogg förklarar vad du behöver veta om infästning i husväggen.
Pergola - fästhusvägg vs regelram
Är din altan inte direkt kopplad till huset eller saknar ditt hus gediget murverk runt omkring? Våra pergolor för att kunna fästa den ordentligt? Eller är din fasad till och med utrustad med modern isolering (kompositsystem för värmeisolering, förkortat ETICS)?
Då skulle en fristående pergola vara mer lämplig, för om du monterar den på en vägg riskerar du instabilitet, oönskade värme- eller köldbryggor eller skador på det isolerande skalet, så att i värsta fall själva isoleringen och den resulterande isoleringseffekten går förlorad.
Du kan köpa lämpliga regelkonstruktioner (ramkonstruktioner bestående av bärande stolpar och tvärbalkar för förstyvning) från fackhandeln. De finns i antingen trä eller aluminium.
Dessutom finns det även speciella monteringssystem som kan monteras på avstånd framför en isolerad fasad utan att skada den (t.ex. Fischer Thermax).
VIKTIG: För att kompensera för den statiska nackdelen med den "saknade husväggen" bör du definitivt förankra pergolastöden ordentligt i marken. Bäst med så kallade punktfundament.
Har du bestämt dig för en vägghängd pergola? Detta val görs vanligtvis om terrassen ligger i direkt anslutning till huset, murverket ger ett rejält stöd och det inte finns någon dyr isolering.
Fördelarna: En pergola fäst på husets vägg ger dig alltid tak över huvudet medan du rör dig mellan vardagsrummet och terrassen. Varken en annalkande regnskur eller hård vind kan skada dig eller dina gäster som kommer över på kaffe eller grilla. De lämnas alltid torra. Dessutom ger konstruktionen på väggen bättre statik eftersom husväggen stabiliserar pergolan.
Att fästa pergolan på husväggen - förklaras steg för steg
Nu ska vi visa dig hur du korrekt fäster pergolan på husväggen. Det är viktigt att följa monteringsanvisningen noggrant!
Steg 1: Förberedelse av vägganslutningsprofilen
Balken som ska anslutas till väggen måste vara en sak framför allt: den måste installeras absolut vattentätt! Om den inte tätas korrekt kan fukt permanent komma in mellan väggbalkarna och väggen och tränga in i murverket via väggfästena.
Fuktiga väggar är en perfekt grogrund för mögel. Och ingen vill ha mögel i sitt murverk. För att täta väggbalkarna rekommenderar vi att man använder tätningstejp (Kompriband) som man lägger mellan takbalkarna och väggen.
Det är också lämpligt att täta över- och underkant mellan takbalk och vägg med lämplig silikon. Silikonet ska ha de egenskaperna att det kan användas utomhus. Du kan få råd om detta från en fackhandlare.
Steg 2: Markera installationshöjden
I nästa steg markerar du monteringshöjden på husväggen enligt instruktionerna. Var noggrann så att höjden på alla punkter där väggfästena sitter fast är densamma.
Däremot bör du nu fundera på hur du vill belysa din pergola i framtiden. Kommer belysningen att integreras i pergolan eller monteras på den? Som regel är en strömförsörjning nödvändig för båda varianterna. Du bör därför definitivt ta hänsyn till strömkablarnas dragning. Om det behövs kan du förvara själva kablarna osynligt med hjälp av kabelkanaler.
Steg 3: Fäst väggbalkar
Fäst nu väggbalken enligt bifogade instruktioner. Du hittar även instruktionerna här. Var uppmärksam på rätt avstånd mellan väggfästena, först då kan enhetlig statik garanteras.
Steg 4: Placera silikonfog
Om väggbalken sitter ordentligt fast kan du nu placera den silikonfog som nämndes i det första steget. Var helt exakt här. Ju mer noggrant du utför tätningen, desto mindre skada blir det senare, vilket ibland kan bli väldigt dyrt.
Att fästa pergolan på husväggen - ett jobb endast för proffs eller även för hobbyhantverkare?
Nu när du vet de nödvändiga stegen för att fästa den på husväggen kommer du förmodligen att fråga dig själv om du kan göra det.
Den som är säker nog att göra jobbet kan göra det. Men om du har det minsta tvivel, så är det bättre att investera i en professionell.
Detta kan spara mycket pengar och framför allt nerver. Om ditt murverk är skadat på grund av fukt kan det bli väldigt dyrt. Särskilt eftersom om pergolan inte är korrekt fastsatt kan försäkringsbolaget skylla på deras eget fel, vilket innebär att de står kvar med skadan och får stå för kostnaderna själva.
Att torka eller i värsta fall till och med byta ut murverk är mycket dyrare än att anlita en fackman för monteringen. Speciellt eftersom du då kan lita på montörens garanti vid skada.
Behövs tillstånd eller separat försäkring?
Du bör ta reda på mer om dessa två punkter innan implementering. Beroende på din förbundsstats bygglagstiftning och din kommuns utvecklingsplan gäller olika villkor för om ditt projekt kräver godkännande eller inte. Ett samtal till den myndighet som ansvarar för dig kommer att ge klarhet.
FAQ
Kan man fästa ett altanskydd på en betongplatta?
Att fästa ett altantak på en betongplatta rekommenderas i allmänhet inte, eftersom betongplattor ofta inte är tillräckligt stabila för att säkert bära vikten och belastningen av ett tak.
Hur kan man fästa stolparna på en pergola på husväggen?
Stolparna på en pergola kan fästas säkert på husväggen med hjälp av vinkelstöd eller metallfästen. För att göra detta skruvas robusta, galvaniserade fästen på väggen för att säkerställa en stabil anslutning. Alternativt kan du använda markankare eller stolphållare som är ingjutna eller fastskruvade i marken och placera stolparna så nära väggen som möjligt.
Hur mycket kostar det att installera en pergola på husväggen?
I genomsnitt ligger installationskostnaderna för en pergola mellan 500 och 2 500 euro. Om ytterligare grundarbete eller speciella fästmaterial krävs kan kostnaderna öka ytterligare.
Vilka skruvar är lämpliga för utomhusbruk?
Rostfria skruvar är särskilt lämpliga för utomhusbruk då de är korrosionsbeständiga och motståndskraftiga mot fukt och väderpåverkan.
🏡 Vill du ta reda på mer om andra blogginlägg?