Grund för ditt altantak
Author

Jag är Albin Nyström och jag har som mål att skapa genomtänkta pergolor som passar i varje svensk trädgård. För mig är det viktigt att kvalitet och hållbarhet går hand i hand, för att ge mina kunder hållbara och stilfulla lösningar för deras utomhusdrömmar.

För att vara på den säkra sidan behöver en pergola en stabil grund. Du kan ta reda på i den här bloggen vilka typer som finns och vilken som är rätt för din PERGOLUX pergola.

Varför är en bra grund viktig?

En professionellt korrekt grund ger en stabil, jämn yta för din pergola. Detta gör inte bara monteringen enklare, utan säkerställer också den nödvändiga stabiliteten för pergolan. Om du installerar din pergola på en sluttande yta kommer den att utsättas för obalanserat tryck som den inte är designad för. 

Detta kan få konsekvenser: 

  • Trycket på skruvförbanden är för högt och det kan leda till skador.

  • Den integrerade lutningen kan påverkas negativt, vilket innebär att vattnet inte kan rinna av ordentligt. 

  • Tillbehör, såsom persienner, kan inte installeras korrekt. 

Det har också visuella nackdelar – vem vill ha en sned pergola?

Är en stiftelse obligatorisk?

Pergolor finns i olika storlekar och viktklasser det är ofta oklart om det är absolut nödvändigt med en grund eller om det räcker med till exempel en packad mark med ett lager grus och terrassplattor. Det är i alla fall lämpligt att känna till de byggregler som gäller för den planerade byggplatsen Vår pergola tillämpas. 

  • Byggregler:
    De respektive statliga byggreglerna i de federala staterna anger ibland om och när ett trädgårdshus behöver en grund. Tyvärr varierar dessa regler från stat till stat. Du kan få information från din lokala byggnadsmyndighet som också ger information om eventuella bestämmelser i de kommunala utvecklingsplanerna. (Se även vår vägledning om bygglov).

  • Klubbens stadgar:
    Kolträdgårdsföreningar har också precisa föreskrifter kring grundkonstruktion. Även om du inte hittar något om detta i hyreskontraktet eller stadgarna ska du kontakta styrelsen och be om att vara på den säkra sidan!

I vissa fall är en grund inte nödvändig. Detta skulle vara fallet om du redan har byggt din altan på en grund och därför kan säkerställa en optimal infästning av pergolan, till exempel med ankarbultar (expansionsbultar). 

Planera grunden

Kontrollera ytan
Ytskicket spelar en oerhört viktig roll och bör kontrolleras först. Är det ren, fast matjord eller kanske lös, sandig jord? Är undergrunden möjligen full av rötter som gör det svårt att bygga grunden?

För att göra detta, gör helt enkelt en provgrävning för att vara säker!

Leder

Behöver du kanske el- och vattenanslutningar i din pergola för till exempel ett utekök, belysning eller värme?

  • De tomrör som krävs för detta bör integreras under byggandet av fundamentet. Förutom spets- och listfundament kan de eftermonteras. 

  • Fundera på om du kommer att behöva utföra detta arbete själv eller kanske anlita proffs. 

Storlek

För att specifikt planera grunden, rita måtten i planritningen för din framtid PERGOLUX pergola. Det går även att få en grundplan för respektive modell i förväg. Det betyder att du kan bygga grunden i förväg och inte behöver lagra pergolan under lång tid. 

Foundation typ

Beroende på givna krav är olika grundvarianter möjliga. 

  • För små pergolor räcker det ofta med ett plattfundament av stigplattor

  • För större modeller bör det vara punkt- eller remsfundament

  • På osäker mark rekommenderas en kontinuerligt stängd betongplatta

  • Om jorden har god bärförmåga är ett skruvfundament, som kan byggas relativt snabbt, idealiskt

I följande avsnitt kommer vi att diskutera de olika typerna av foundations. 

Grunden gjord av stigplattor

En grund gjord av banplattor är det enklaste alternativet. Den kan byggas med liten ansträngning och räcker till små pergolor.

Stigplattor finns i olika storlekar, t.ex. 30x30, 40x40 eller 50x50 cm, och är flera centimeter tjocka. Men de kan inte tolerera stora punktbelastningar de skulle då helt enkelt gå sönder. För att säkerställa att panelerna är stabila och raka, måste en djup grop först grävas 30 cm. Denna grop måste sedan fyllas med ett lager grus och grus. De enskilda lagren ska först packas ihop, först därefter följer stigplattorna. Sista steget är att slamma med sand så att skarvarna mellan panelerna blir täta. 

  • Fördel: byggs snabbt, relativt låg kostnad
  • Nackdel: endast lämplig för lättare pergolor

Remsfundamentet

Listfundamentet kallas så eftersom endast cirka 40 cm breda betonglister gjuts på vilka pergolan kan fästas. Om det byggs rätt räcker det även till de största pergolamodellerna, men kräver en enorm ansträngning.

För att remsfundamentet ska vara frostsäkert måste diken vara minst 80 cm djup. En minigrävare skulle vara till stor hjälp här! För att förhindra att dikesväggarna rasar, är det bra att stödja dem med formskivor innan diken gjuts med betong. 

Om underlaget inte är tillräckligt stabilt rekommenderar vi att du installerar ytterligare en 10 cm tjock betongplatta - ovanpå packat grus och en PE-film.

  • Fördel:
    mycket stabil, frostsäker, relativt lite betong krävs utan platta

  • Nackdel:
    extremt hög arbetsbelastning, anläggningsmaskiner krävs

Betongplattan som grund

En sluten betongplatta ger en absolut stabil bas för pergolan. Konstruktionen är dock ganska arbetskrävande och innebär höga kostnader. Denna variant är egentligen bara nödvändig i instabila, lösa jordar eller i sumpiga områden nära vattendrag.

Denna typ av fundament väljs också ibland där det inte skulle vara absolut nödvändigt eftersom konstruktionen framstår som enklare än en list eller punktfundament. Här krävs dock väldigt stora mängder färsk betong som man inte vill blanda själv. 

Innan du kan hälla denna grund är förberedande arbete nödvändigt. Först måste en 40-50 cm djup grop grävas i samma storlek som pergolan - med viss hänsyn till formsättningen. Marken ska rätas ut och packas ihop. Väggarna måste stödjas med robusta formskivor eftersom det handlar om flera ton vikt. 

Detta följs av ett 15 cm tjockt lager grus, som också behöver rätas ut och komprimeras. En vibrerande platta är nödvändig här. 

En tjock PE-film följer sedan efter gruset så att betongen skyddas från fukt underifrån. 

Först efter dessa steg kan den färska betongen hällas. Betongen appliceras i två lager. Stålmattor (armering) placeras mellan lagren för stabilisering. Slutligen jämnas betongen ut med skrapan. 

  • Fördel:
    maximal stabilitet, mycket användbar på osäkra ytor

  • Nackdel:
    enormt mycket arbete, mycket höga kostnader, entreprenadmaskiner är absolut nödvändiga

Punktgrunden

Ett punktfundament kräver betydligt mindre betong än en betongplatta eller ett listfundament. Den består av flera "spetsformade" individuella fundament som är uppförda på lika avstånd under pergolapelarna.

Även om du här sparar mycket material, är denna variant endast lämplig för solida, bärande golv. Om jorden är för lös kan vikten av pergolan flytta den eftersom de inte är kopplade till varandra. 

Även om material sparas krävs stor precision vid mätning, schaktning och beklädnad av de enskilda fundamenten. Att kläda de enskilda grunderna med formskivor är en insats som inte ska underskattas. Ett litet "gör det själv-tips" vid det här laget skulle vara att använda kraftiga rör med motsvarande stor diameter som formsättning. När allt har förberetts hälls färsk betong i formen eller rören. Mängden betong som krävs kan fortfarande hanteras med färdigblandad betong från järnaffären. 

  • Fördel:
    förhållandevis lite material och därmed motsvarande lägre kostnader

  • Nackdel:
    inte möjligt på lös jord, mycket hög noggrannhet vid mätning krävs. 

Vi har nu förklarat de olika varianterna av fundament. Men vilken typ av grund är lämplig för en pergola med lamelltak?

Vår rekommendation för PERGOLUX pergola

För att uppnå maximal vindbelastning rekommenderar vi att sätta förstärkta punktfundament i måtten 85x85x85cm och förbinda dessa med ett listfundament. Pergolan kan sedan fästas i grunden genom terrassbeklädnaden med hjälp av så kallade ankarbultar (expansionsbultar).

Alternativt kan du även skruva fast pergolan på mindre grund som 40x40x75cm eller direkt i uteplatsbeklädnader som stenplattor eller trägolv. Många kunder gör detta och den maximala vindbelastningen beror lite på dina omständigheter

Här kan du hitta grundplanerna för PERGOLUX Pergola S1. Grundplanerna för våra S2-modeller finns direkt på produktsidan under "Mått och tekniska detaljer".

3x3m PERGOLUX Pergola S1

3x4m PERGOLUX Pergola S1

4x4m PERGOLUX Pergola S1

 

4x6m PERGOLUX Pergola S1

FAQ

Hur mycket kostar en punktfundament?

Kostnaderna för en punktfundament ligger vanligtvis på mellan 150 och 400 euro per grundpunkt, beroende på material, storlek och arbetsbelastning. Materialkostnaderna för betong eller prefabricerad betong ligger på runt 30 till 80 euro, medan arbetskostnaderna kan variera mellan 100 och 300 euro beroende på insats.

Vilken diameter ska man välja för ett punktfundament?

Diametern på ett punktfundament beror på den belastning den är avsedd att bära och markförhållandena. Som regel rekommenderas en diameter på 85x85x 85cm för lättare konstruktioner som carportar, terrasser eller trädgårdsskjul. 

På vilket avstånd placerar jag ett punktfundament?

Vi rekommenderar en punktfundament för varje stolpe på pergolan. Vissa modeller (som 4x6m) har 6 stolpar och andra modeller (som 4x6m väggfäste) har bara 3 stolpar.

Måste pergolastolpar förankras i marken?

Ja, pergolastolpar måste förankras i marken för att säkerställa stabilitet och stabilitet. Vi rekommenderar infästning med expansionsankarbultar för punktfundament med en längd på minst 13 cm.

🏡 Vill du ta reda på mer om andra blogginlägg?