Snöbelastning
Author

Jag är Albin Nyström och jag har som mål att skapa genomtänkta pergolor som passar i varje svensk trädgård. För mig är det viktigt att kvalitet och hållbarhet går hand i hand, för att ge mina kunder hållbara och stilfulla lösningar för deras utomhusdrömmar.

Vintern kan föra med sig många saker, både glädjeämnen och en viss mängd snö till ditt altantak.

Till de fina sakerna hör utan tvekan att äntligen kunna njuta av varmt te och varm choklad igen, eller åka pulka och åka skidor, bygga snögubbar eller helt enkelt ta en promenad i den snötäckta skogen.

Husen ser också underbart inredda ut när snön pryder dem. Men detta aktualiserar återigen frågan om snöbelastning på ditt uteplatstak. Snölaster som inte beaktas tillräckligt medför risker som kan leda till potentiella skador. Därför får du här reda på hur du förbereder dig för snöbelastningen på ditt altantak och vad du behöver tänka på.

Vilken är snölasten för ditt tak?

Snölasten är den kraft med vilken en snömassa verkar på en yta. Denna kraft riktas vinkelrätt mot basytan. Snöbelastningen som ditt altantak måste bära är dock inte densamma överallt och alltid.

Viktiga faktorer som bestämmer denna ytbelastning är både mängden och densiteten av snö. Snöbelastningen för ditt altantak mäts och anges antingen i kilogram per kvadratmeter (kg/m²) eller i kilonewton per kvadratmeter (kN/m²).

Många människor underskattar stödkraften som kommer med tillräckligt med snö. Det är därför viktigt att ta reda på lokala bestämmelser för att säkerställa ett lämpligt och säkert altantak – dels för ditt taks säkerhet, å andra sidan för att undvika kostsamma reparationer eller till och med en helt ny konstruktion.

Hur typen av snö påverkar lastkapaciteten

Även om en enda snöflinga bara väger runt 4 mg, är situationen annorlunda för ett helt snöpack, som kan väga 30 till 500 kg per kubikmeter. Vatten är tungt och snö, eftersom det är en frusen version, är det också tungt.

Men all snö är inte densamma: olika typer har olika effekter på snöbelastningen. Pudersnö, som är lätt och fluffig, väger mindre än våt eller klibbig snö, som har en högre fukthalt och därför större densitet.

Här tas även hänsyn till snöns ålder, eftersom äldre snö har större chans att packa ihop och därmed skapa en högre snöbelastning för ditt altantak. Detta faktum gör också att ökat snöfall under flera dagar också kan leda till väldigt olika lager på dina ytor – alla med sina egna egenskaper.

Även om du inte själv behöver känna till dessa aspekter i detalj, bör du hålla ett öga på snöbelastningen på ditt altantak. En ytterligare, viktigare hjälp om du har din Pergola förbereda för snölast, eller carporten, är snölastzonerna.

Varför du bör känna till din snölastzon för ditt altantak

Med snölastzonerna har den exakta beräkningen redan gjorts åt dig och du har en orientering om den minsta snöbelastning som ditt terrasstak måste klara av.

Snölastzonerna i Tyskland definieras enligt den europeiska standarden DIN EN 1991-1-3 "Eurokod 1: Effekter på strukturer - Del 1-3: Allmänna effekter - snölaster" och sträcker sig från zon 1 till 3.

Som standard förväntar sig Zon 1 det lättaste snöfallet och Zon 3 det tyngsta, med värdena som delas upp enligt följande:

  • Zon 1 ≥ 0,65 kN/m²
  • Zon 1a ≥ 0,81 (kN/m²)
  • Zon 2 ≥ 0,85 (kN/m²)
  • Zon 2a ≥ 1,06 (kN/m²)
  • Zon 3 ≥ 1,10 kN/m²

Denna indelning används när man bygger hus, ditt Vinterträdgård, din Uteplatsskydd i glas och mycket mer beaktas. Vid köp kommer du också att informeras om följande: Tillverkare anger zonvärden på sina produkter för denna snölast på ditt altantak. Det betyder att du har ett maxvärde för produkten och kan även jämföra detta med en karta över snölastzonerna.

Hur kan du påverka snöbelastningen på ditt altantak?

Det finns inget du kan göra åt snön - speciellt om den är ovanligt tung. Du kan dock minska snöbelastningen på ditt altanskydd genom att ta hänsyn till några aspekter eller förstärka dem när du köper och bygger den.

  • Material:
    Oavsett om det är trä, aluminium eller stål, varje material har olika vikt och olika bärförmåga och egenskaper - speciellt i kylan. Dessa måste beaktas vid urvalet, men kan även delvis kompenseras med andra faktorer.
  • Konstruktion:
    Det betyder inte bara själva altantaket när det är snölast. Din konstruktion blir också mer robust med ytterligare stödpelare eller förstärkningar, vilket kan öka dess lastkapacitet. Med Pergolux expertservice och urval får du alltid uteplatsbeläggningar som är stabiliserade för snölast.
  • Områdesstorlek och lutningsvinkel:
    Ju mer yta du erbjuder, desto större blir snöbelastningen på ditt altantak. Ett platt tak måste därför bära en högre snölast än ett tak med lutningsvinkel: snön kan inte glida av snabbare. Ett sluttande tak har också ett mindre fotavtryck.

  • Underhåll:
    Ta bort snö regelbundet innan det samlas för mycket. På så sätt minskar du snöbelastningen på ditt altantak och förlänger livslängden på ditt tak.

Säkerställ kvalitet och hållbarhet: Om det är hög snöbelastning, köp ditt altantak från Pergolux!

För att säkerställa att snölasten inte förstör ditt altantak, köp ditt altantak från Pergolux!

Hos oss har du en erfaren, expert och specialiserad partner vid din sida när du kan förbereda ditt altantak för snölast. Vi erbjuder dig högkvalitativ, modern och elegant Pergola-paviljong som passar alla stilar och kan anpassas efter dina önskemål.

Vår experttjänst kommer att stödja dig från början till slutet av ditt projekt: Vi ger dig råd individuellt för att hitta den bästa lösningen för dina behov och bygga ditt altantak, även med hög snöbelastning.

FAQ

Hur många sidor måste vara öppna på en carport?

I Tyskland måste en carport vanligtvis ha minst två sidor öppna. Detta krav ställs ofta av de federala staternas byggregler för att klassificera carporten som en "öppen" struktur. Anledningen till detta är att en carport byggrättsligt behandlas annorlunda än ett stängt garage på grund av sin öppna konstruktion. De exakta föreskrifterna kan dock variera beroende på stat och kommun, så du bör kontakta din lokala byggmyndighet eller byggmyndighet för specifika föreskrifter. 

Hur nära kan man placera en carport till fastighetsgränsen?

I Tyskland kan en carport i många fall byggas direkt på fastighetsgränsen om vissa villkor är uppfyllda, som en maximal längd på 9 meter och en höjd på upp till 3 meter. De exakta bestämmelserna varierar dock från land till land, och det kan bli nödvändigt att ansöka om bygglov eller inhämta grannes medgivande. Det är lämpligt att kontakta den lokala byggkontrollmyndigheten för att få reda på de exakta avståndsbestämmelserna och lagkraven.

Hur långt måste en carport vara från huset?

Det finns ingen rikstäckande enhetlig förordning i Tyskland som anger hur långt en carport ska vara från huset. I praktiken bestäms avståndet ofta av lokala byggregler eller brandsäkerhetskrav. I princip kan en carport även anslutas direkt till huset så länge byggregler och brandskyddsföreskrifter följs, varför samråd med ansvarig myndighet rekommenderas.

🏡 Vill du ta reda på mer om andra blogginlägg?