Utekök: Så njuter du av maten utomhus

Utekök: Så njuter du av maten utomhus

Är du en av dem som älskar att tillbringa tid utomhus och vill laga mat åt dig själv och dina gäster ute? Då är ett utekök den perfekta lösningen. På detta sätt flyttar du snabbt köket ut i det fria och kan tillaga läckra måltider i naturen.

Men vad är viktigt att tänka på när du ska få till ett utekök? Vilka kriterier bör ett utekök uppfylla? Och med vilka lösningar blir uteköket inte bara praktiskt, utan också en riktig blickfångare? Hos PERGOLUX kan du hitta bra tips på vad som är viktigt.

Varför är uteköket så populärt?

De som har en uteplats tillbringar ofta mycket tid där. Man samlas med vänner och familj, njuter av god mat och dryck tillsammans och pratar i timmar. Själva matlagningen ska inte heller underskattas. Allt som allt är det något speciellt med att dela måltider. Men skulle det inte vara ännu bättre att kunna tillaga hela måltiden ute och slippa hämta de färdiga rätterna inifrån huset?

Ett utekök ger dig just denna möjlighet. Det blir ett kök ute i trädgården där du kan tillaga de läckraste rätter. På detta sätt slipper du lämna dina gäster när du lagar maten. Dessutom är det möjligt att samarbeta om matlagningen. Detta gör din nästa trädgårdsfest till en riktig succé.

Med ett utekök skapar du fler möjligheter utomhus att använda din uteplats. Du kan för övrigt inte bara grilla där, som många ofta tänker. Eftersom ett utekök kan utrustas med allt du behöver, kan du laga vad som helst som faller dig in. Vanligtvis består det åtminstone av en köksbänk. De som har tillräckligt med plats, kan också ha stor glädje av att installera en köksö. Dessa bra tips kan vara användbara att tänka igenom när du planerar din terrass.

Utekökets utseende kan i sig självt imponera. Oavsett om det är gjort i trä eller en variant i rostfritt stål, så finns det något för varje stil. På detta sätt förbättrar du det visuella intrycket av din uteplats och skapar en riktig blickfångare.

 

Uppbyggnaden av det optimala uteköket

Det finns många sätt att utforma ett utekök. Grill och diskho bör absolut vara på plats. Ofta är grillen fast integrerad i uteköket i trädgården. Bredvid hittar man ofta en diskho som kan användas för att tvätta frukt och grönsaker, samt för handtvätt för hygienens skull. Många tycker också att en pizzaugn är viktig för att kunna laga färska pizzor med sin helt unika smak på sommaren. Man sätter upp sitt eget utekök så att det passar in hos sig, och både grillar och annan utrustning finns det bra utbud av.

Utekök har ofta också ett kylskåp. Där kan du förvara drycker eller kött som senare ska på grillen. Beroende på kylskåpets storlek, kan det också finnas plats för sallader och annat tillbehör.

Vad skapar ett komplett kök? En bänkskiva! Den måste alltså heller inte saknas i uteköket. Du behöver trots allt både plats att förbereda mat och en yta där du kan ställa färdiga rätter. Även ett litet utekök bör ha en bänkskiva.

Hur stort ett utekök är, beror alltid på användaren. Du kan själv välja storlek. Varje terrass har olika mått, och varje person har olika krav på utekök. Om trädgården är din viktigaste vistelseplats på sommaren, rekommenderas en lite större kökslösning. Med de rätta idéerna kan uteköket bli så fullvärdigt att du knappt vill laga mat inne i huset eller lägenheten. I vårt utbud av pergolor hittar du också flera produkter för att optimera ditt utekök.

Pergolux cortenstål grill under en 3x4 pergola i sollys

 

Viktiga överväganden för ditt utekök

Utekök kan alltså vara gjorda av olika material. Ofta används rostfritt stål och andra eldfasta material. Några ägare murar också fast uteköket på terrassen. Något som dock har visat sig vara en blickfångare, är ett utekök med trärelement. Du kan till exempel få träpaneler eller en bänkskiva med träutseende. Trä har en naturlig utstrålning och passar utmärkt till de flesta uteplatser. En ribbvägg passar också utmärkt till din pergola i trädgården.

Många användare väljer också ett utekök som är övertäckt. Det har den stora fördelen att regn och snö inte påverkar användningen. Övertäckta utekök kan därmed användas även i dåligt väder. Det är viktigt att du har rätt taköverbyggnad för terrassen. Under en pergola är du och dina gäster tryggt skyddade mot regn och snö, så att ni kan äta i torra omgivningar. Men även ett vinterträdgård kan visa sig vara användbar.

Utekök för din pergola från PERGOLUX

Vill du laga mat utomhus och därför se närmare på genomförda utekökslösningar? PERGOLUX är rätt ställe att börja om du vill skapa ett kök i din trädgård. Som professionell pergolaleverantör levererar vi högkvalitativa pergolor, och har lång erfarenhet av de potentiella utmaningarna med att använda uteplatsen som den förtjänar. Vi vet vad som är viktigt och vad som kännetecknar ett bra utekök. Dra nytta av vår erfarenhet och vår expertis!

Har du fortfarande frågor om utekök eller något annat specifikt användningsområde? Då ska du inte tveka att kontakta oss. Vi finns tillgängliga både via videosamtal, chatt eller telefon. Vi ser fram emot att höra från dig!


Rea
#färg_antracit
PERGOLUX Pergola S2
från 31 050 kr Ordinarie pris 44 360 kr Spara 30%
Rea
#färg_antracit
PERGOLUX Sundream S2
från 41 020 kr Ordinarie pris 58 600 kr Spara 30%
Rea
#färg_antracit
PERGOLUX Skydance S2
från 62 540 kr Ordinarie pris 80 180 kr Spara 22%
Rea
#f-rg_antracit
PERGOLUX Pergola S1
från 29 875 kr Ordinarie pris 38 300 kr Spara 22%
Rea
PERGOLUX Sundream S1
från 41 185 kr Ordinarie pris 52 800 kr Spara 22%