Pergola med tak | Vilket tak är bäst?

Pergolux pergola med lamelltak

Pergola är en väldigt populär tillägg till altanen och uteplatsen och kan ge dig många nya möjligheter. Det finns många olika varianter av pergola, men frågan är vad som skiljer dessa åt. Pergola med tak och väggar kan variera, och det kan vara svårt att veta vilket alternativ du skall välja. Ett bra utgångsläge är att välja en pergola med tak som har bra dränering. Medan vattnet förs undan genom dräneringssystemet, kan du sitta och slappna av under ett skyddat tak!

I detta inlägg ska vi förklara skillnaderna på olika pergolatak, så att du kan välja vilket alternativ som passar bäst för dina behov. 

Duktak och lamelltak

Ett tak över din pergola ger dig skydd, vilket innebär att inte inte behöver att oroa dig över att din stund ute kommer att störas av regn. Det är mera fördelaktigt än en traditionell pergola, som endast består av en ram utan tak. Den vanligaste lösningen för en pergola med tak är att använda sig av duk eller lameller. Båda lösningarna medför flexibilitet och gör det till en fin helhet. Det finns ändå några viktiga skillnader som är viktiga att ta upp.

Duktak

Ett duktak kan föras ihop från den ena sidan och ger då en stor öppning i taket. Friheten av att kunna öppna taket men också kunna stänga det är något många med pergola uppskattar. Det ger en större öppning för ljus och en luftigare uteplats. Många duktak kan ändå ge några estetiska problem,genom att tyget fastnar och att den lättare blir smutsig. Dukar kan också bli lösare med tiden, och börja hänga.

Lamelltak

Ett lamelltak ger dig ett reglerbart tak, där du kan vrida lamellerna till önskad vinkel. Detta förser dig med mycket solljus och en luftig uteplats. Lamellerna är enkla att öppna och stänga med hjälp av en vev. Veven ger dig flexibilitet, vilket är viktigt vid plötsliga regnväder. Ett tak med lameller ser också väldigt estetiskt fin ut eftersom att det är jämna öppningar mellan varje lamell.

Detalj på lameller i taket på Pergolux pergola

Motoriserat eller manuellt tak

Det finns några funktioner som skiljer de olika pergolan från varandra, t.ex. om den är elektrisk eller manuell. Motoriserade kan vara mer bekväma och kan ge pergolan ett mer lyxigt utseende. Om du vill ha en pergola med motoriserat tak är det rekommenderat att du investerar i en som har hög kvalitet. Då kommer du att få en pergola som håller länge!

Skillnaden mellan dem

Motoriserat tak är det som många önskar sig, och de i hög kvalitet är ofta tillgängliga i högre prisklasser. Trots det är motoriserat tak inte alltid nödvändigt om du har möjlighet för lamelltak. Lameller är snabba och enkla att använda även om de är manuella. Du reglerar enkelt lamellerna med hjälp av en vev. Ett manuellt lamelltak ger dig en justerbar och användarvänlig produkt. Då slipper du stressen över att du måste leta efter fjärrkontrollen, eller oroa dig för att motorn ska gå sönder.

PERGOLUX Pergola med lamelltak

Vad är lameller?

Fördelarna som beskrivits i förra avsnittet är orsaken till att vi i PERGOLUX har valt att använda oss av lamelltak då vi har utvecklat vår pergola. Lameller är vridbara profiler, i aluminium, som ofta ligger med en överlappning då de ligger i stängd position. Det är ett väldigt flexibelt pergolatak, där lamellerna också leder vattnet ut i vattenrännorna på sidorna.

Medan flera andra pergola har tvådelat tak har PERGOLUX pergola förstärkta lameller som går över hela taket. Därför är vår pergola mer motståndskraftig mot regn, ett tvådelat tak kan lätt ge risk för läckage i mitten.

Pergolux pergola på vintern

Det finns stora fördelar med ett utomhustak som kan justeras efter vädret. Med hjälp av de vridbara aluminiumlamellerna kan taket öppnas och stängas på bara några sekunder. Det reglerbara taket skyddar dig från regn, men kan också justera solljus och skugga.

Lamellerna på PERGOLUX pergolan är väsentligt mera stabila jämfört med många pergola i samma prisklass. Detta innebär att vår pergola kan stå i alla årstider! Vid stora mängder snö bör lamellerna stå öppna för att undvika att snö hopas upp på taket. PERGOLUX pergolan tål ändå mycket snö (50-60kg).

Fördelar och nackdelar med lamelltak

Många gånger kan man vilja njuta av solen under pergolan, med ett duktak kan du köra taket helt till en sida och får då en större öppning. Det kan vara gynnsamt om du önskar dig maximal mängd sol. De flesta lamelltak kan inte föras helt till sidan och ger därmed inte heller den stora öppningen i taket. Många tror att man inte får möjligheten att njuta av solen i en pergola med tak av lameller, men på PERGOLUX Pergolas lamelltak är det en stor öppning mellan varje lamell. Det gör att mycket solljus släpps in mellan lamellerna då de står öppna. 

För att sammanfatta så tillåter lamelltaket dig att justera mängden sol eller skugga du vill ha. Vi har i tillägg också sidoskydd som kan ge dig skydd mot vinden. En pergola med lameller ger dig också ett vackert ljusspel i din uteplats.

Ljusspel genom taket på Pergolux pergola

Montering av lamelltak

Normalt är monteringen av en pergola en stor del av kostnaden som utförs hantverkare. Detta är typiskt för elektriska och mer komplicerade lösningar där det krävs expertis. PERGOLUX har utvecklat en pergola som ska vara enkel att montera själv. Vi har utvecklat ett lamelltak med en “klick”-lösning så att lamellerna snabbt och enkelt monteras. Denna lösning kommer att spara dig både tid och pengar!    Detalj på Pergolux lamelltak

Detalj på Pergolux pergola

Belysning i pergolan

Det finns många fina möjligheter att ljusa upp och skapa en stämningsfull atmosfär under pergolan då mörkret kommer. Led-belysning är ett väldigt populärt alternativ, vi har en pergola med det alternativet. Vår modell Skydance har integrerad led-belysning som ger vacker belysning i pergolan, perfekt för en avslappnad atmosfär.

PERGOLUX pergola kommer också med möjligheten för att lägga till led-strips runt taket i pergolan. Våra egna led-strips kommer att lanseras inom kort, som ett perfekt komplement till din pergola.

Pergolux Skydance med integrerad LED-belysning

Smart dräneringssystem

PERGOLUX pergola har ett smart dräneringssystem där vattnet från taket förs längs med lamellerna ut till vattenrännor på alla sidor. Vattnet dräneras vidare genom pelarna och ut vid foten av pelarna. Pergolan kan dränera stora mängder vatten, och säkerhetsställer att vatten inte droppar in genom taket (vilket är något som kan hända med tält, markiser eller tvådelade lamelltak). 

Fördelarna med taket på vår PERGOLUX Pergola 

  • Lameller som är förstärkta och speciellt utformade för att stå emot väder
  • PERGOLUX pergola har ett fantastiskt dräneringssystem som gör det möjlight för dig att sitta ute även då det regnar
  • PERGOLUX erbjuder flera alternativ som tak - så som Skydance med integrerad led-belysning eller standard pergolan. Båda har samma funktionella dräneringssytem!
  • Våra lameller är enkla att justera, de ger dig både skydd och skugga då du behöver det.

Vi gör drömmarna till verklighet! Beställ din PERGOLUX Pergola idag!


Rea
PERGOLUX Sidoskydd S1
från 8 000 kr Ordinarie pris 10 000 kr Spara 20%
Rea
PERGOLUX Glasväggar S1
från 19 680 kr Ordinarie pris 24 600 kr Spara 20%
PERGOLUX Ribbvägg S1
från 11 000 kr
Rea
PERGOLUX LED-Ljus S1
från 2 990 kr Ordinarie pris 3 985 kr Spara 25%
PERGOLUX Värmelampa
3 600 kr